Tämän palstan lukijoilla on mahdollisuus seurata joulun välipäivien ajan, viisihenkisen perheen unelmatalon rakennusvaiheita. Pääsemme seuraamaan talon edistymistä aina tuonne vuoden 2009 vaihtumiseen saakka. Luvassa on siis mielenkiintoinen urakka ja uskomaton määrä työtunteja. Talon rakentamista johtaa joensuulaisen minidesigntoimisto mustix'in rakennussuunnitteluyksiköstä vastaava remppa-reiska. Suuresta haasteestaan hän kommentoi näin:

"Vaikka talon saaminen asuttavaan kuntoon näin lyhyessä ajassa tuntuukin lähes mahdottomalta, päätimme tarttua haasteeseen".

Kyseessä on Alvari Aaltosen alunperin itselleen suunnittelema hulppea linnamainen talo, jonka oli määrä toimia Aaltosen arkkitehtitoimiston taidon näytteenä ja samalla tietysti koko suomen edustajana, vuoden 1994 Sievin maailmannäyttelyssä. Sen aikaisen suomalaisen maun mukaan talo oli kuitenkin liian moderni ja se sai paljon vastustusta vanhoillisten arkkitehtien keskuudessa. Vastarinta oli niin suurta, että hankkeesta päätettiin lopulta luopua kokonaan. Ja kuten kaikki muistamme vuonna 1994 koko suomea koetelleen laman takia, maailmannäyttely siirtyi lopulta pidettäväksi New Yorkiin.

Minidesigntoimiston pääsuunnittelija ja luovajohtaja Sirpa Mustix pohtii

"On mielenkiintoista nähdä miten suomalaiset nyt ottavat vastaan Alvari Aaltosen arkkitehtuuria" ja jatkaa "Alvarihan suunnittelee alvariinsa, siis edelleenkin, ja on nyt saanut kansainvälistäkin mainetta minitaloillaan. Täysin Alvarin visioiden mukaan emme voi edetä, joudumme tekemään joitakin muutoksia mm. ulkorakenteisiin. Osa piirustuksista tuhoutui Aaltosen kenkätehtaan palossa viime viikolla, onneksi kenkätehtaalle ei käynyt kuinkaan, mutta Alvarin koko sen aikainen, 1900-luvun tuotanto kärsi pahoja vaurioita, mukaan lukien myös tämän talon piirustukset". 

Talon omistajaperhe on pohjanmaalta. Heille muutto uuteen taloon tulee olemaan suuri muutos, ovathan he tähän päivään asti joutuneet asustamaan varsin ahtaissa tiloissa.

Kurkistamme vielä perheen arkeen ennen rakennusprojektin alkua. Vierailimme pienessä ullakkohuoneistossa, jossa oli juuri jouluvalmistelut menossa.

"Kyllähän tämä on raskasta pienten lasten kanssa. Piparitkin täytyy paistaa alakerran vuokraemännän luona, suihkuakaan ei ole, toilettikin ulkona. Innolla odotamme uuden kodin valmistumista" huokaisee isäntä.

Minisuunnittelijoiden raamattua "Hienoimmat nukkekotini, Jarinkulman baarista Tsaarinajan huoneeseen" (julk.2008, kustannusosakeyhtiö Nemo) selaileva äiti kertoo

"olen saanut paljon ideoita Eija Sirjosen kirjasta, hänen kaunis muotokielensä puhuttelee minua. On hieno asia, että minisuunnittelutoimiston johtaja Sirpa Mustix antaa meidän osallistua sisustussuunnitteluun. Onhan oman viihtyvyytemme kannalta tärkeää, että talosta tulee omistajiensa näköinen, Alvarin suunnitelmaa tietysti kunnioittaen".

"Toivottavasti se valmistuu ajoissa" huutavat lapset yhteen ääneen.

Sitähän me toivomme kaikki, nyt eikun hihat heilumaan, lähtölaskenta on jo alkanut.

---

Lukijoilla on mahdollisuus osallistua kommentoimalla rakennuspuuhien etenemistä.

Kuvat perheen pienestä ullakkohuoneistosta.

2173229.jpg

2173236.jpg

2173219.jpg

2173227.jpg

2173231.jpg

2173225.jpg